Gå direkt till innehåll

Regioner: Uppsala

Bild: Uppsala barn- och babylab

Spädbarn följer sociala signaler trots trauma

Bebisar som lever som flyktingar har delvis lika bra sociala förmågor som barn med tryggare hemförhållanden. Det visar en ny studie som forskare från Uppsala universitet har gjort i samarbete med kollegor i Uganda, Zimbabwe och Bhutan. Över 800 barn har deltagit i studien, vilket gör det till en av de största spädbarnstudierna som någonsin genomförts med hjälp av ögonrörelsemätningar.

Vid blått ljus minskar stärkelselagringen, medan rött ljus gör att mer stärkelse lagras.

Styrd stärkelsemängd i alger kan minska växthusgaser

Med hjälpa av blått ljus kan man styra stärkelselagringen i alger, och det kan vara ett sätt att tex minska växthusgaser. Alger med mycket stärkelse är viktiga när det gäller produktion av biobränsle, som fodertillskott i jordbruk och som ett effektivt sätt att binda koldioxid. Nu har forskare hittat en ny metod för att styra stärkelselagringen så att den blir mer användbar.

"Vår studie visar att det kan vara så att kvinnorna helt enkelt inte vill", säger Cerisa Obern, AT-läkare, doktorand och försteförfattare till studien.

Ny studie: färre kvinnor vill ha barn

Allt fler unga kvinnor tvekar inför att skaffa barn. Ny forskning från Uppsala universitet visar att en av fyra antingen är osäkra eller inte vill ha barn alls – en kraftig ökning jämfört med 2014, då bara en av tio kände likadant. Samma studie visar också att färre använder kondom och att en stor andel upplevt samtycke vid sex.

Kolesterolhöjande ämnen i maskinkaffet på jobbet

Kolesterolhöjande ämnen i maskinkaffet på jobbet

Kaffet från de flesta kaffemaskiner på arbetsplatser innehåller relativt höga nivåer av kolesterolhöjande ämnen. Det är stor skillnad i jämförelser med vanliga kaffebryggare med pappersfilter, som filtrerar bort det mesta av ämnena. I jämförande analyser har forskarna undersökt perkulatorkaffe, espresso, presskaffe, vanligt kokkaffe samt kokkaffe filtrerat genom tyg.

Patrik Johansson klev på sin roll som ny batteriprofessor vid Uppsala universitet 1 mars 2025. Han har tidigare varit professor i fysik vid Chalmers tekniska högskola. Foto: Europeiska kommissionen

Världsledande batteriforskare till Uppsala universitet

Professor Patrik Johansson blir ny ledare för flaggskeppsprojektet Battery 2030+. Han har lett många stora internationella forskningsprojekt och kommer senast från rollen som chef för EU:s forskningsprogram The Graphene Flagship.

Ida Olenius har disputerat på en avhandling om andlig beredskap under andra världskriget. Fotograf: Hanna Johansson

Viktigt med andlig beredskap under andra världskriget

Det räcker inte med militär och ekonomisk beredskap under kris- och krigstider – det krävs även en befolkning som är nationellt lojal, offervillig och motståndskraftig. Det var staten, statskyrkan och många andra samhällsaktörer överens om under andra världskriget. Alla tyckte att ”andlig beredskap” var nödvändig men det fanns oenighet om vad som krävdes, visar en ny avhandling.

UUniCORN är ett nytt tvärvetenskapligt forskningsinstitut vid Uppsala universitet med fokus på den samhällsomställning som är nödvändig för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Stor satsning på forskning om målkonflikter inom hållbar utveckling

Uppsala universitet inviger ett nytt forskningsinstitut, UUniCORN, med syfte att identifiera, analysera och navigera målkonflikter i hållbar samhällsomställning. Det nya institutet startas på initiativ av rektor Anders Hagfeldt med syftet att Uppsala universitet ska vara en mer aktiv partner i arbetet med att skapa ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle.

Struktur för proteinet OGG1 (färg: lila, vänster) och en av de molekyler som hämmar enzymets aktivitet (Färg: gul, mitten och höger). Bild: Andreas Luttens

Ny metod söker igenom 10 sextiljoner läkemedelsmolekyler

En färsk studie visar att datoralgoritmer kan användas för att hitta potenta molekyler som skulle kunna utvecklas till läkemedel mot inflammation. I artikeln presenterar forskarna också hur samma strategi kan användas för att söka igenom 10 sextiljoner alternativ för att hitta den bästa läkemedelskandidaten.

Avhandlingen undersöker hur unga resonerar kring att läsa vidare i Söderhamn − en ort där det historiskt inte krävts nån akademisk examen för att få jobb. Illustration: Sebastian Larsmo

”För att få ett bra jobb så måste man ju ha en utbildning”

Tidigare forskning har pekat på att det finns ett utbildningsmotstånd bland unga personer i bruksorter. En bild som inte stämmer, visar en ny avhandling som bygger på intervjuer med ungdomar och föräldrar i Söderhamn. De ser positivt på högre utbildning och menar att det kan vara nödvändigt att läsa vidare för att kunna få ett bra jobb.

En målning av Ivan de förskräcklige, av konstnären Viktor Vasnetsov (1848-1926). Tretyakov Gallery. Rättigheter: Public Domain

Ska vi sluta säga Ryssland?

Borde världen sluta använda namnet Ryssland och återgå till den gamla benämningen Moskvastaten? Frågan har lyfts bland rysslandskritiker de senaste åren och i nya boken ”Russia reverts to Muscovy” lyfter Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning, fram flera argument som talar för ett namnbyte.

Daniel Kane, professor i amerikansk litteratur har skrivit om Joe Brainards brevväxling. Fotograf: Mikael Wallerstedt

Joe Brainards överraskande brev

Den amerikanske konstnären och författaren Joe Brainard (1942–1994) utmärkte sig med ett slående unikt skriftspråk som bland annat tog sig uttryck i hans mångåriga korrespondens med andra välkända konstnärer och skribenter. Ett urval av hans brev har nu getts ut i en ny bok med kommentarer och analyser av Daniel Kane, professor i amerikansk litteratur vid Uppsala universitet.

Professor Frank Biermann, Universiteit Utrecht och Professor Aarti Gupta, Wageningen University, blir gästprofessorer i klimatledarskap vid Uppsala Universitet under 2025.  Photo: Unmask Photography.

Frank Biermann och Aarti Gupta nya Zennströmprofessorer i klimatledarskap

Professor Aarti Gupta, Wageningen University och Professor Frank Biermann, Universiteit Utrecht blir gästprofessorer i klimatledarskap vid Uppsala Universitet under 2025. Den tioåriga gästprofessuren, där en ny professor inbjuds varje eller vartannat år, finansieras genom en tidigare donation till universitetet av entreprenören Niklas Zennström och hans hustru Catherine Zennström.

Doktorspromotionen hålls i universitetshuset. Foto: David Naylor

18 nya hedersdoktorer till Uppsala universitet

Programledaren Eva Funck Beskow, förlossningsläkaren Hussein Kidanto och den tidigare rektorn vid Umeå universitet, Göran Sandberg, är några av årets nya hedersdoktorer vid Uppsala universitet. De kommer att installeras under vinterpromotionen 31 januari. I samband med hedersdoktorernas besök bjuder de också på föreläsningar som är öppna för allmänheten.

Självhjälpsappen Min sorg är ett stöd för sörjande föräldrar.

Apphjälp lindrar psykiska symptom hos föräldrar som mist ett barn

En ny studie visar att en självhjälpsapp kan hjälpa föräldrar som är i sorg efter att ha förlorat ett barn. 248 föräldrar var med i studien. De som använde appen under tre månader rapporterade minskade symptom på förlängd sorg och posttraumatisk stress. De fick också färre negativa tankar. Flera föräldrar tyckte att appen framöver bör erbjudas tidigt i sorgeprocessen.

Tsunamiexperter Uppsala universitet

Expertlista: tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004. Det är forskning om katastrofpsykiatri och psykologiska konsekvenser av naturkatastrofer; geologiska förutsättningar, övervakningssystem; hur det gått för överlevare och samhället; juridik. Alla forskare är tillgängliga fram till och med den 20 december, och några även efter det (se kontaktuppgifter). Sidan uppdateras löpande.

En duo av sauropodomorfer i tidig jura. Illustration: Marcin Ambrozik.

Fossilt bajs ger ledtrådar till dinosauriernas framgångssaga

Forskare vid Uppsala universitet har i ett internationellt samarbete kunnat identifiera osmälta matrester, växter och bytesdjur i dinosauriers fossiliserade avföring. Dessa analyser av hundratals prover ger ledtrådar om vilken roll dinosaurierna spelade i ekosystemet för ungefär 200 miljoner år sedan. Resultaten har publicerats i tidskriften Nature.

Therese Johansson, postdoktor, Institutionen för immunologi, genetik och patologi, och WOMHER.

Olika risker med olika hormonbehandlingar vid klimakteriet

En ny kartläggning av sju olika hormonbehandlingar för klimakteriebesvär visar att riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt är olika beroende på verksam substans hur läkemedlet intas. Studien, där runt en miljon kvinnor mellan 50 och 58 år ingick, Det är den största och mest omfattande studien i världen av de hormonpreparat som skrivs ut i dag, och publiceras i BMJ.

Ny antikropp kan vara lovande cancerbehandling

Ny antikropp kan vara lovande cancerbehandling

Forskare vid Uppsala universitet och Kungliga Tekniska Högskolan har tagit fram en ny form av precisionsläkemedel, en antikropp, med potential att behandla flera cancerformer. I antikroppen har forskarna lyckats förena tre olika funktioner, som tillsammans kraftigt förstärker T-cellers effekt på cancertumören. Studien publiceras i Nature communications.

En dag med föreläsningar och olika perspektiv på oro och ångest, perspektiv från de som drabbas, från de som vårdar och de som forskar.

Märta Nasvelldagen 2024 – ”Oro och ångest genom livet”

Den 30 oktober är det dags för en heldag med föreläsningar på temat Oro och ångest genom livet. "Vi kommer att ge olika perspektiv på oro och ångest, perspektiv från de som drabbas, från de som vårdar och de som forskar. Vi tror dagen kommer att bidra till ökad kunskap och minskad stigmatisering", säger Andreas Frick, psykolog och docent i psykologi och en av arrangörerna av Märta Nasvelldagen.

Ny forskningsmodell för att förutsäga höftfrakturer kan rädda liv

Ny forskningsmodell för att förutsäga höftfrakturer kan rädda liv

Forskare har tagit fram en klinisk modell som med hög träffsäkerhet kan förutsäga risken för höftfrakturer hos äldre. Modellen bygger på analyser av data från hela den svenska befolkningen och kan identifiera patienter med hög risk, utan att skeletts styrka behöver mätas. Det här kan snabba på processen för läkare och göra att patienter kan få förebyggande behandling, visar ny studie.

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden