Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Sockerkedjornas ’’mönster’’ styr reglerande processer i kroppen

    Med nya snabbare och känsliga metoder har Johan Ledin undersökt "mönstren" i de sockerkedjor som sitter på proteiner på cellernas utsida. Det har givit ny kunskap om dessa molekylers funktion för regleringen av olika livsnödvändiga processer.

  • Flera faktorer styr tillgänglighet inom vården

    Tillgängligheten styrs både av hur vården är organiserad, vilket utbud den kan erbjuda och av var den finns. Det visar Grazyna Teresa Adamiak i sin avhandling där hon studerat tillgänglighet inom sjukvården.

  • Ministerbesök på lärarutbildningen

    Den 25 februari kommer barn- och ungdomsminister Berit Andnor på besök till Uppsala, bland annat för att informera sig om utformningen av lärarutbildningen.

  • Pressinbjudan: Instrument från Uppsala skjuts iväg mot komet

    På torsdag kl. 08.36 är det dags för uppsändningen av det europeiska rymdorganet ESA:s rymdsond Rosetta mot kometen Churyomov-Gerasimenko. Raketen lyfter från Kourou i Franska Guyana och med på färden finns instrument som utvecklats i Uppsala.

  • Ökat utbyte med solkraftvärmeverk

    System som kan producera både el och värme från solljus och som kompletteras med aluminiumreflektorer ökar det årliga energiutbytet från solceller avsevärt. Det visar Maria Brogren i sin avhandling där hon i samarbete med Vattenfall Utveckling AB undersökt olika solcellsystem och reflektormaterial.

  • Arbetslöshet ett demokratiskt problem - leder till politisk passivitet

    Arbetslösa är ofta politiskt passiva. De röstar i allmänna val i lägre utsträckning än andra och tror inte på sina möjligheterna att påverka. Per Adman på statsvetenskapliga institutionen visar i sin avhandling att arbetslösas intressen riskerar försummas när politiska beslut fattas.

  • Fördjupat samarbete mellan universitet och landsting

    Ett fördjupat samarbete mellan landsting och universitet inom utbildning, forskning och utveckling i syfte att skapa en bättre sjukvård. Det är en viktig förändring av det nya regionala ALF-avtalet mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län. I juni förra året slöts ett centralt ALF-avtal och nu finns också ett regionalt avtal som konsistoriet godkände igår. I det s k ALF-avtalet

  • Universitetet gick med plus förra året

    Uppsala universitet visar ett positivt resultat och klarade utbildningsuppdraget för totalt antal registrerade studenter förra året. Det framgår av årsredovisningen som behandlades av konsistoriet idag.

  • Fysik vänder sig inte till tjejer och naturvänner

    Natursynen i fysikläromedel från slutet av 90-talet strider mot skolans värdegrund som bland annat inkluderar ’’omsorg om naturen’’. Dessutom vänder sig läromedlen framför allt till pojkar. Margareta Svennbeck har under sitt avhandlingsarbete på Institutionen för lärarutbildning undersökt hur läromedlen förhåller sig till natur och genus.

  • Nytt mångmiljonprojekt ska skapa verktyg för bioteknik

    För att kunna använda den nyvunna kunskapen om människans arvsmassa medicinskt behövs metoder för att snabbt undersöka patienternas gener och proteiner. Professor Ulf Landegren vid Uppsala universitet leder ett europeiskt forskningsprojekt som ska utveckla de molekylära verktyg som behövs.

  • UCR flyttar och håller Öppet hus

    Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR, flyttar till ändamålsenliga lokaler vid Uppsala Science park (fd Glunten) där de delar hus med Läkemedelsverket. I morgon, den 10 februari, invigs lokalerna av rektor Bo Sundqvist och landshövding Anders Björck.

  • Nya kunskaper om nervsjukdomen ALS

    Det finns skillnader mellan män och kvinnor med sjukdomen ALS när det gäller nivån av vissa ämnen i blod och ryggmärg. Det visar Titti Ekegren som under sitt avhandlingsarbete studerat grundläggande mekanismer för cellernas överlevnad i samband med sjukdomen.

Visa mer