Pressmeddelande -
Aktuella bostadspolitiska frågor diskuteras i Gävle
Vad är hållbart boende? Är det offentliga rummet tillgängligt för alla? Hur vill vi bo som äldre? Bl a det diskuteras på Bostadsmötet i Gävle den 2-3 april, där forskare, politiker och representanter för näringsliv och intresseorganisationer ger sin syn på bostadspolitiken. Arrangör är Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) vid Uppsala universitet, som även ordnar pressträff den 1 april.
Pressträffen med Roger Andersson, professor i kulturgeografi, och Evert Vedung, professor emeritus i statsvetenskap, ordnas tisdagen den 1 april klockan 13 i Rådhuset i Gävle.
Själva Bostadsmötet, som i år lockat drygt 200 deltagare, inleds onsdagen den 2 april med en översikt över svensk bostadspolitik och aktuella problem, som representanter för regeringen respektive oppositionen får ge förslag till lösningar på. På eftermiddagen ordnas parallella seminarier, där man bland annat diskuterar bostadssituationen för olika typer av hushåll och vem som bär ansvaret för att skapa ett tryggt boende för marginaliserade grupper.
Trender inom hyressättningen, allmännyttans framtid och ombildningen från hyresrätt till bostadsrätt diskuteras också under onsdagseftermiddagen. Varför så få invandrare bor i glesbygden, och hur integrationspolitiken kan förändra detta, är temat för ett parallellt seminarium, där bland andra Susanne Stenbacka från kulturgeografiska institutionen, Uppsala universitet, och Karin Stierna, kommunalråd i Strömsund, föreläser.
Hur vill äldre leva och bo i framtiden – för sig själva, i gemensamt boende eller kanske i Spanien? På torsdagsmorgonen får representanter för stat, näringsliv, allmännytta och det civila samhället presentera sina framtidsvisioner. På eftermiddagen diskuteras bland annat det offentliga rummet. Betyder en svensk flagga på balkongen kärlek eller hat, frågar sig kulturgeografen Irene Molina vid IBF, medan Alexander Ståhle, doktorand i arkitektur vid Kungliga Tekniska Högskolan, talar om Sergels torg.
Hur man kan bryta boendesegregation tas upp på ett annat seminarium, där planerare från Stockholm, Botkyrka och Malmö medverkar. Bland annat presenterar professor Roger Andersson och forskaren Åsa Bråmå från IBF aktuell forskning som rör segregationen i Stockholm och Malmö.
En hållbar utveckling kräver att vi granskar hur vi lever och formar våra dagliga liv både individuellt i hemmet och kollektivt i städerna. På torsdagseftermiddagen ger bland andra Mauritz Glaumann, professor vid avdelningen för byggnadskvalitet vid Högskolan i Gävle och Mona Mårtensson, docent i sociologi vid Stockholms universitet, sina perspektiv på vilka förutsättningar och hinder som finns för att skapa ett hållbart boende i våra städer.
Tid och plats: den 2-3 april, Filmstaden, Stortorget, Gävle.
Program: http://www.ibf.uu.se/bov/bm08/index.html
Representanter för media är välkomna att delta i Bostadsmötet, anmälan görs via IBF:s hemsida.
För mer information, kontakta informatör Carita Ytterberg på IBF, 026-420 65 03, e-post: carita.ytterberg@ibf.uu.se