Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • ”För att få ett bra jobb så måste man ju ha en utbildning”

    Tidigare forskning har pekat på att det finns ett utbildningsmotstånd bland unga personer i bruksorter. En bild som inte stämmer, visar en ny avhandling som bygger på intervjuer med ungdomar och föräldrar i Söderhamn. De ser positivt på högre utbildning och menar att det kan vara nödvändigt att läsa vidare för att kunna få ett bra jobb.

  • Ska vi sluta säga Ryssland?

    Borde världen sluta använda namnet Ryssland och återgå till den gamla benämningen Moskvastaten? Frågan har lyfts bland rysslandskritiker de senaste åren och i nya boken ”Russia reverts to Muscovy” lyfter Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning, fram flera argument som talar för ett namnbyte.

  • Joe Brainards överraskande brev

    Den amerikanske konstnären och författaren Joe Brainard (1942–1994) utmärkte sig med ett slående unikt skriftspråk som bland annat tog sig uttryck i hans mångåriga korrespondens med andra välkända konstnärer och skribenter. Ett urval av hans brev har nu getts ut i en ny bok med kommentarer och analyser av Daniel Kane, professor i amerikansk litteratur vid Uppsala universitet.

  • Frank Biermann och Aarti Gupta nya Zennströmprofessorer i klimatledarskap

    Professor Aarti Gupta, Wageningen University och Professor Frank Biermann, Universiteit Utrecht blir gästprofessorer i klimatledarskap vid Uppsala Universitet under 2025. Den tioåriga gästprofessuren, där en ny professor inbjuds varje eller vartannat år, finansieras genom en tidigare donation till universitetet av entreprenören Niklas Zennström och hans hustru Catherine Zennström.

  • Inflammation kan förklara magbesvär vid psoriasis

    Personer med hudsjukdomen psoriasis har ofta en osynlig inflammation i tunntarmen, med ökad benägenhet för "läckande tarm”, visar ny forskning vid Uppsala universitet. Dessa förändringar i tarmen skulle kunna förklara varför psoriatiker ofta har besvär med mag-tarmkanalen och större risk att få Crohns sjukdom. Studien publiceras i Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular Basis of Disease.

  • 18 nya hedersdoktorer till Uppsala universitet

    Programledaren Eva Funck Beskow, förlossningsläkaren Hussein Kidanto och den tidigare rektorn vid Umeå universitet, Göran Sandberg, är några av årets nya hedersdoktorer vid Uppsala universitet. De kommer att installeras under vinterpromotionen 31 januari. I samband med hedersdoktorernas besök bjuder de också på föreläsningar som är öppna för allmänheten.

  • Så tar sig Semliki forest-viruset in i hjärnan

    Semliki forest-viruset kan ge upphov till neurologiska symtom men det har hittills varit okänt hur viruset tar sig in i hjärnan på infekterade individer. En ny studie från Uppsala universitet avslöjar mekanismerna bakom hur viruset tränger in i hjärnan på möss. Fynden öppnar upp för nya möjligheter att använda viruset för att behandla hjärntumörer. Studien är publicerad i Nature Communications.

  • Apphjälp lindrar psykiska symptom hos föräldrar som mist ett barn

    En ny studie visar att en självhjälpsapp kan hjälpa föräldrar som är i sorg efter att ha förlorat ett barn. 248 föräldrar var med i studien. De som använde appen under tre månader rapporterade minskade symptom på förlängd sorg och posttraumatisk stress. De fick också färre negativa tankar. Flera föräldrar tyckte att appen framöver bör erbjudas tidigt i sorgeprocessen.

  • Tsunamiexperter Uppsala universitet

    Expertlista: tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004. Det är forskning om katastrofpsykiatri och psykologiska konsekvenser av naturkatastrofer; geologiska förutsättningar, övervakningssystem; hur det gått för överlevare och samhället; juridik. Alla forskare är tillgängliga fram till och med den 20 december, och några även efter det (se kontaktuppgifter). Sidan uppdateras löpande.

  • Fossilt bajs ger ledtrådar till dinosauriernas framgångssaga

    Forskare vid Uppsala universitet har i ett internationellt samarbete kunnat identifiera osmälta matrester, växter och bytesdjur i dinosauriers fossiliserade avföring. Dessa analyser av hundratals prover ger ledtrådar om vilken roll dinosaurierna spelade i ekosystemet för ungefär 200 miljoner år sedan. Resultaten har publicerats i tidskriften Nature.

  • Olika risker med olika hormonbehandlingar vid klimakteriet

    En ny kartläggning av sju olika hormonbehandlingar för klimakteriebesvär visar att riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt är olika beroende på verksam substans hur läkemedlet intas. Studien, där runt en miljon kvinnor mellan 50 och 58 år ingick, Det är den största och mest omfattande studien i världen av de hormonpreparat som skrivs ut i dag, och publiceras i BMJ.

  • Forsskålsymposiet 2024: "Amerikanska friheter och ofriheter i historia och samtid"

    Årets hedersföreläsare är Dag Blanck, professor i nordamerikastudier, som föreläser på temat: "Amerikanska friheter och ofriheter i historia och samtid". Föreläsningen följs av ett samtal med 2024 års Forsskålspanel som består av Kajsa Boglind, journalist och programledare, Göran Rosenberg, författare och journalist samt Niklas Rossbach, fil. dr. i historia. Programmet är öppet för allmänheten.

Visa mer