Gå direkt till innehåll

Ämnen: Konst

Daniel Kane, professor i amerikansk litteratur har skrivit om Joe Brainards brevväxling. Fotograf: Mikael Wallerstedt

Joe Brainards överraskande brev

Den amerikanske konstnären och författaren Joe Brainard (1942–1994) utmärkte sig med ett slående unikt skriftspråk som bland annat tog sig uttryck i hans mångåriga korrespondens med andra välkända konstnärer och skribenter. Ett urval av hans brev har nu getts ut i en ny bok med kommentarer och analyser av Daniel Kane, professor i amerikansk litteratur vid Uppsala universitet.

"Norskt landskap" (beskuren) av Karl XV (1856). Bild: Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum

Karl XV:s tavla ”Norskt landskap” målades i Romsdalen

Kung Karl XV (1826–1872) var känd för sina målerier, men delar av hans konstnärskap har hittills varit okänt. Nu har en forskare vid Uppsala universitet upptäckt stora likheter mellan ett av kungens mest kända verk, ”Norskt landskap”, och den norske konstnären Thomas Fearnleys (1802–1842) målning från Romsdalen. Det här har lett till nya kunskaper om kungens konstnärliga liv och nätverk.

Johanna Hansson, tillträdande överbibliotekarie för Uppsala universitetsbibliotek. Foto: Jens Gustavsson

Johanna Hansson är ny överbibliotekarie

Johanna Hansson blir ny överbibliotekarie för Uppsala universitetsbibliotek. Hon har en lång karriär bakom sig som chef för olika bibliotek och har sedan 2019 arbetat som biträdande överbibliotekarie för universitetsbiblioteket. Hon har även varit ordförande för Svensk biblioteksförening 2018-2022. Johanna Hansson tillträder tjänsten den 1 augusti.

Konstnär Anna Odell (mitten) med Erika Sigvardsdotter och Ylva Söderfeldt på Centrum för medicinsk humaniora. Foto: Uppsala universitet

Artist-in-residence – Anna Odell

Konstnären Anna Odell blir första artist-in-residence hos Centrum för medicinsk humaniora, med start 1 september. Som en del av centrets forskningsmiljö kommer hon arbeta med ett eget konstprojekt med titeln ”Psyket”. Hon tror starkt på interdisciplinära samarbeten och ser fram emot möjligheten att göra ett konstnärligt arbete i dialog med forskare från flera olika områden.

Uställningen Flying seeds pågår 24 maj till 11 september. Foto: Sofia Saetre

Flying Seeds - japansk landart i Botaniska trädgården

Sex individuella landartverk och ett gemensamt uppförs just nu i Botaniska trädgården i Uppsala. Det är en grupp inbjudna japanska konstnärer som inspirerats av trädgården och även av forskaren Carl Peter Thunbergs resor till Japan under slutet av 1700-talet. Under en dryg veckas tid skapas den platsbyggda konsten till årets sommarutställning Flying Seeds i området runt Linneanum.

Kungligt residens och museislott

Under 1900-talet har Stockholm slott etablerats som ett betydelsefullt konst- och kulturhistoriskt monument och nationellt kulturarv. Genom tillkomsten av nya museer och en organiserad visningsverksamhet har samlingarna och miljöerna gjorts tillgängliga för alla medborgare. En ny avhandling i konstvetenskap belyser utvecklingen och de skilda motiven för insatserna.

Skulpterade schackpjäser på ett bräde av ebenholts, pärlemor och inlagt silver i Philipp Hainhofers Pommerska konstskåp (Berlin). Foto: Greger Sundin.

Sällskapsspel för 400 år sedan – nästan som idag

I en ny avhandling från Uppsala universitet har konstvetaren Greger Sundin undersökt spel från 1500- och 1600-talet som finns bevarade i bland annat svenska furstliga samlingar. Precis i slutet av avhandlingsarbetet lyckades han tillsammans med en kollega lösa en över 300 år gammal gåta gällande ett spel i det Augsburgska konstskåpet.

Organisation utan hierarkier viktigt för feministiskt serienätverk

Seriebranschen var länge näst intill helt mansdominerad i Sverige. I en ny avhandling i kulturgeografi har Gabriela Hinchcliffe Voglio studerat det feministiska serietecknarnätverket Dotterbolaget och hur nätverkets verksamhet formas av dess ideologiska och politiska ställningstagande.

Carl Larsson Monumentalmålaren

Carl Larsson Monumentalmålaren

NY BOK Carl Larsson är berömd och uppskattad för sina idylliska familjebilder från hemmet i Sundborn. Mindre kända är hans monumentalmålningar, trots att flera av dem pryder välkända offentliga byggnader i vårt land. Monumentalmåleriet var dock den del av konstnärskapet han själv satte högst. I den här boken sätts hans monumentalmålningar in i sitt europeiska sammanhang och studeras som bärare av

Följ med in i seriernas värld på Uppsala universitetsbibliotek

I en unik donation har serietecknaren Liv Strömquist skänkt samtliga nummer av seriefanzinet Rikedomen till Uppsala universitetsbibliotek. Dessa kommer att visas upp i en ny serietidningsutställning som nyligen slagit upp portarna. I samband med utställningen kommer också ett symposium om serieforskning att hållas.

Uppsala kommun och Uppsala universitet i nytt konstsamarbete

Uppsala konstmuseum har sedan 1996 visat utvalda verk ur universitetets stora konstskatt på ett av konstmuseets våningsplan. Nu vill Uppsala konstmuseum och Museum Gustavianum, som ansvarar för universitetets samling, hitta nya sätt att samarbeta kring konsten.

Omdebatterat konstverk utgångspunkt för paneldebatt

Konstverket ”Apollon och Dafne”, av konstnären Mikael Richter, har skapat debatt bland uppsalastudenterna och beskyllts för att föra tankarna till våldtäkt. Den 17 mars arrangeras ett panelsamtal om konstens roll på universitetet, med utgångspunkt i detta konstverk.

Inbjudan till pressvisning av Ikebana & Contemporary Plant Art

Den 13 juni, kl 11.00, hålls en pressvisning av årets sommarutställning i Botaniska trädgården. I denna unika satsning sammanförs samtidskonst med den traditionella konstarten Ikebana genom sju japanska konstnärer verk i Thunbergs vackra orangeri.

Uppsala universitet och Bergmangårdarna på Fårö inleder samarbete

Uppsala universitet Campus Gotland inleder ett utbildnings- och forskningssamarbete med Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö. Målet är att utveckla nya utbildningar och stimulera nya forskningssamarbeten relaterade till estetik, film, konst, litteratur och tolkningsteorier.

Vernissage: Ulla Viottis utställning i Botaniska trädgården

Uppsala universitet bjuder in till vernissage av ”Tegel – Trädgård” där den internationellt erkända tegelkonstnären Ulla Viotti med platsspecifika installationer bland annat hyllar Carl von Linné och Elias Fries med stor värme och historiska anspel.

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden